.

"While we teach our children all about life, our children teach us what life is all about..."

"Amíg mi megtanítjuk gyermekeinket az élet dolgaira, Ők megtanítanak minket arra, miről is szól az élet..."

2010. szeptember 16., csütörtök

Angol iskolarendszer


Tinca keresere irok egy bejegyzest az itteni iskolarendszerrol.


Nos, itt nem kotelezo az ovi, sot.
3 eves kortol mehetnek a gyerekek oviba (nursery), de nem muszaj nekik.
3 ora ingyenes naponta, heti 5 alkalommal.Ezen tul magan uton kell fizetni, ha tovabb akarjuk bent tartani a gyereket, de ez itt csak a felso retegre jellemzo, mert nagyon draga.


A kornyeken egy ovit megkerdeztem a nyitvatartasrol...vicces. 8kor nyitnak es 5kor zarnak...
Szoval Lizzy elvileg mar oviba mehetne, de mivel most toltotte csak be erre a harmadevre nem mehet, csak a kovetkezore, ami januarban kezdodik.

Az iskolásoknak 13 hét szünetük van évente, úgy, mint Magyarországon. A két tanév között viszont csak 5 hét van, vagyis csak az augusztusuk szabad. Mondjuk errefelé júniusban és júliusban is csak 20-24 fok van, úgyhogy remekül lehet tanulni. A szeptembertől júliusig tartó tanév három „harmadévre”, angolul term-re tagolódik, amit 2 hét karácsonyi és 2 hét húsvéti szünet szakít meg. A harmadévek közepén is van egy-egy hét szünet, vagyis sose járnak 6 hétnél többet összefüggően suliba.

5 eves kortol 16eves korig kotelezo az oktatas, de nem muszaj suliba jarni, otthon is oktathatjak a szulok a gyerekeket..

11 éves kor az „alsó és felső tagozat”vagy általános és középiskola határa, ekkor mindenki iskolát vált. A legtöbb gyerek 4 évesen kezdi a sulit és vagy ugyanabban az intézményben marad 11 éves koráig, vagy 7 évesen átmegy egy másikba. Akár vált, akár nem, az első vizsgákra 7 éves korban kerül sor: matekból, angolból és (természet)tudományból.

11 évesen megint vizsgáznak ugyanebből a három tantárgyból, majd folytatják az új iskolában., ahol 11-14 éves korig többek között az alábbi tantárgyakat tanulják: számítógépes ismeretek, art and design, idegen nyelv, zene, állampolgári ismeretek, Sex Education, Careers Education, hittan.

Aztán vizsgáznak 14 évesen, aztán 16 évesen, utóbbi a középszintű érettségi, angolul GCSE. Matek, angol (nyelv), tudomanybol kötelező, ezen kívül iskolától függően bármi másból is lehet, a hittantól a táncig.

Ezután az ifjúság vagy elmegy dolgozni, vagy valahol szakmát tanul, vagy még két évet jár ugyanabba a suliba, vagy átmegy egy „sixth form college”-ba, vagyis két éves középiskolába. Az utóbbi kettő végén, 18 évesen kerül sor az emelt szintű – A-level – érettségire, 3 vagy 4 tárgyból, a két év alatt csak ezeket tanulják.

Szoval most Lizzy egy evig csak par orara jar majd oviba, aztan dobom a melyvizbe, es indul a suli 4 evesen...UUUUR ISTEN....Most szultem, es 1 ev es iskolaba megy.....

Az egyenruha mar az oviban megjelenik, ott meg polo es taska formajaban, aztan suliban mar teljes egyenruhat kell hordaniuk az iskola cimerevel es nevevel ellatott pulcsival, taskaval, es termeszetesen szoknya, harisnya, fekete cipo....cuki lesz benne:)))

4 megjegyzés:

  1. Nemá, Lizzy jövőre suliba megy??? Ez borzasztó!!! :o
    Köszönöm ezt a bejegyzést! Olyan jó olvasni. Igaz, rákereshetnék a neten is, de így sokkal jobb, mert úgy írod, ahogy engem érdekel.
    Majd gondolkozom, hogy miről szeretnék még olvasni. Persze csakis Lizzy kalandjai után. :)

    VálaszTörlés
  2. Aranyos lesz Lizzy egyenruhában. Nekem nagyon bonyolultnak tűnik ez az iskolarendszer. (Mint minden más is, ami nálatok van.)
    Szívesen olvasnék az átlagos angol családok életéről. Vannak szigorú nevelési elvek? Van olyan, hogy az anya nem dolgozik, "csak" háztartást vezet? Együtt lakik több generáció?

    VálaszTörlés
  3. WoW!!!
    Pont valamelyik nap akartam kérdezni, hogy Lizzy nem megy-e oviba? Erre tessék! Iskolás nagylány lesz!
    Nemá!!! :) Hűű, de furi még kimondani is! :)
    De ugye akkor még nem tanulnak olvsani meg írni? Vagy igen???
    Nagyon csini lesz az egyenruciban! :)
    A nyelvvizsgával nem lesz tuti gondja (nem úgy mint nekem) :)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes,hogy ez is mennyire más mint itthon! Furcsa rendszer az biztos.De hogy Micikém már négyévesen iskolás lesz!El se hiszem!
    Gondolom a védőnő azóta már felocsúdott az első megrázkódtatásából,már ami a Lizuval való találkozását illeti az utolsó 7 éve vonatkozásásban.De szívesen elolvasnám a feljegyzéseit!Azért arra kiváncsi lennék,hogy elfogadod-e a tej adagolásával kapcsolatos tanácsait.
    Apu

    VálaszTörlés